Maak online een afspraak om Yby haar atelier te bezoeken.

Een kunstschilder geschapen om te schilderen en opgevoed door moeder aarde haar enigste werkelijke moeder. Onderwezen door de dieren om haar heen.

 

De bomen, planten, bloemen, de wind, het water, de zon, de maan en de sterren hielpen mee aan haar ontstaan. Yby is gecreëerd door alle universas waarmee zij onvergankelijk intens verbonden zal blijven.

 

 


Haar schilderingen zijn waarlijk haar levenslucht. Zonder hen zal zij sterven. Altijd heeft Potlatch al vele schouwspelen in haar hoofd gehad. Als klein deerntje tekende zij deze taferelen voor het eerst op de muren van haar ouderlijk huis.  Al gauw begon zij met krijt op trottoirs te tekenen. Verzot op elke kleur, alle spektakels in haar hersenen is zij eeuwigdurend geweest. Tot op de dag van vandaag.

Symbolisch en uit eerbied voor haar makers schildert zij op elk doek een pentagram, een hart en een bloem. Dit kan op de achterkant en/of voorkant van Yby haar schilderingen zijn.

 

 

We zullen hier later preciezer op ingaan. Yby haar naam is net als haar eigenaardige schilderingen niet zomaar ontstaan. Haar naam is geboren net als zijzelf heel wat jaren geleden. Yby betekend liefde en deze naam heeft zij mogen ontvangen van een sjamanka.

 


Een sjamanka, is een soort priesteres en zieneres die in haar gemeenschap de communicatie met de geestenwereld verzekert en magie aanwendt om zieken te genezen, voorspellingen te doen en gebeurtenissen onder controle te brengen.

 

Yby is onzijdig, neutraal, geslachtsloos. Een natuurwezen die volledig androgyn is. Zij heeft zich nimmer een man of een vrouw gevoelt. Een natuurwezen dat de wereld door middel van haar schilderingen heel veel liefde zal gaan schenken. Dat is wie zij is!

Deze sjamanka vertelde Yby dat deze naam speciaal voor haar geboren moest worden. “Geheel verweven zal je met haar zijn, zij is wie jij daadwerkelijk bent”.

En zo is de naam Yby ontstaan. Sindsdien schrijft Potlatch op al haar schilderingen het magische woord liefde, want dit is waarmee zij elk van haar werk ondertekend. Met het mystieke woord Yby.


Potlatch

 

Altijd voelde Yby zich erg verbonden met natuurvolkeren, of ieder die nog dichtbij de natuur staat. Lang geleden bezocht zij eens een Pow Wow ceremonie. Een wonderlijke traditie van o.a. de oorspronkelijke bewoners uit Noord-Amerika en Canada. Het is een feestelijke ceremonie waarbij zij allen bijeenkomen om te dansen, zingen en muziek te maken. Het doel is om deze traditie te bewaren voor volgende generaties.

 

 

Voor Potlatch een toverachtig schouwspel om mee te mogen maken, en een dag om nimmermeer te vergeten. Yby kwam tijdens deze bijzondere ceremonie in gesprek met een Chinook vrouw. Zij vertelde Yby dat zij voortaan Yby Potlatch zou gaan heten. Zij vertelde dat Potlatch in hun Chinook taal geven betekend. “Het is een belangrijke ceremonie in onze cultuur vertelde zij. “Jij zal de wereld veel liefde geven door middel van je schilderingen. Jij hebt de wereld een hele belangrijke boodschap te vertellen Yby! En ze duwde met haar wijsvinger stevig tegen Yby haar borstkas aan.

 


Lang heeft Yby niets gedaan met haar achternaam. Totdat zij meerdere keren achterelkaar dezelfde visioenen kreeg. Toen wist zij dat het de tijd was en is zij de naam Potlatch gaan gebruiken.

De pentagram in Potlatch haar schilderingen


Het pentagram of pentakel is een vijfpuntige ster en een van de oudste symbolen ter wereld: het werd reeds meer dan 4000 jaar voor Christus gebruikt. Heksen dragen vaak een pentagram omdat deze de vijf elementen vertegenwoordigd: aarde, vuur, water, lucht en ether of spirit. Een pentagram met een cirkel eromheen heet een pentakel. Wanneer je je schaduwkant leert kennen en je daarvoor naar binnen wilt keren, kun je ervoor kiezen om een omgekeerd pentagram te dragen.

 

Yby is altijd al sterk verbonden geweest met de natuur, elementen en alle universas.  Ze is een witte heks, priesteres, tovenares, ziener, sjamanka en medicijnvrouw. Ze praat met de dieren, bomen, bloemen en planten om haar heen. Altijd als klein wezen heeft zij dit gedaan en dit is altijd zo gebleven. 

 

"Eigenlijk heeft ieder dit nog ergens diep in zich, alleen vele mensen onder ons (helaas de meesten) zijn totaal ver verwijderd van de natuur waar wij allen uit geboren zijn en mee verbonden zouden moeten blijven. Het hoort bij ons en het zal eeuwig bij ons horen. De natuur kan ons elke dag helpen om een heerlijk leven te leven op moeder aarde onze mooie, betoverende prachtige moeder!

 

Tevens leeft Yby zoveel mogelijk met de ritme van de maan. De prachtige, sterke maan heeft elke dag invloed op moeder aarde en alles wat daarop leeft (dus ook de mensen). De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. wist je dat de maan onder andere invloed heeft op het water op aarde (eb & vloed van de zee)? Wij mensen bestaan voor zo’n 70% uit water, dus je kunt je voorstellen dat het ook invloed heeft op ons.

 

In Biodynamics houden ze zelfs rekening met hoe eten te verbouwen bij de verschillende maanstanden. In termen van energie geldt: de zon staat voor mannelijke energie (yang), en de maan staat voor vrouwelijke energie (yin). De maan draait in ongeveer 28 dagen om de aarde. In deze 28 dagen krijgen we te maken met 4 verschillende vormen in de terugkerende cyclus. We hebben namelijk een:

 

  1. Nieuwe maan

  2. Wassende maan

  3. Volle maan

  4. Afnemende maan

Doordat de maan om de aarde draait en de aarde om de zon verandert het zicht vanaf de aarde op de maan. Dat komt door het licht van de zon (de zon is een ster en sterren geven licht in het universum). Hierdoor krijg je dus verschillende fases van de maan en dat zijn de 4 fases die ik hierboven heb beschreven. De maan trekt aan de aarde. Daar komen gigantische krachten bij kijken. Deze krachten zijn waarneembaar op de plekken waar de maan het dichts bij de aarde staat.

 

Hoe dichter bij de aarde, hoe sterker de krachten zijn. Op plekken waar de maan het dichtst bij de aarde staat zijn bijvoorbeeld hogere waterstanden waar te nemen. Maar wat zijn nog meer bekende, waarneembare functies van de maan? De kalenders en de klok die we op aarde gebruiken zijn gebaseerd op de getijden van de maan. Deze getijden spelen vervolgens een rol op de menstruatiecyclus van de vrouw, veroorzaken eb en vloed en veroorzaken slaapwandelingen tijdens het slapen.

 

Ook de geboorte en het weer staan in nauw contact met de maan. Dit even in het kort. Niet voor niets voelt Potlatch zich aangetrokken tot de maan, letterlijk en figuurlijk. Haar schilderkunst wordt ook sterk door de maanfasen beïnvloed.

 

 


Zwart wit lijnen / spetters op Yby haar schilderingen

 

Potlatch heeft door de jaren heen een geheel eigen stijl ontwikkeld. Ieder herkend meteen een echte Yby! … Opvallend zijn de zwart wit lijnen / spetters op Potlatch haar werken. Het zijn de verbindingen met het geheel …

“Ieder wezen is geheel met elkaar altijddurend verbonden zegt Yby … We zijn verbonden met de natuur, de dieren, bomen, bloemen en alle universas …. In alles zit een ziel … Zelfs in je tandenborstel of computer … Ga er altijd met de volle respect mee om "…

 

De prachtige sierlijke, dansende lijnen op Yby haar doeken verbinden evenzo Potlatch en haar werken voor eeuwig … En haar schilderingen met elkaar ….