Maak online een afspraak om Yby haar atelier te bezoeken.

Een kunstschilder geschapen om te schilderen en opgevoed door moeder aarde haar enigste werkelijke moeder. Onderwezen door de dieren om haar heen.

 

De bomen, planten, bloemen, de wind, het water, de zon, de maan en de sterren hielpen mee aan haar ontstaan. Yby is gecreëerd door alle universas waarmee zij onvergankelijk intens verbonden zal blijven.

 

 


Haar schilderingen zijn waarlijk haar levenslucht. Zonder hen zal zij sterven. Altijd heeft Potlatch al vele schouwspelen in haar hoofd gehad. Als klein deerntje tekende zij deze taferelen voor het eerst op de muren van haar ouderlijk huis.  Al gauw begon zij met krijt op trottoirs te tekenen. Verzot op elke kleur, alle spektakels in haar hersenen is zij eeuwigdurend geweest. Tot op de dag van vandaag.

Symbolisch en uit eerbied voor haar makers schildert zij op elk doek een pentagram, een hart en een bloem. Dit kan op de achterkant en/of voorkant van Yby haar schilderingen zijn.

 

 

We zullen hier later preciezer op ingaan. Yby haar naam is net als haar eigenaardige schilderingen niet zomaar ontstaan. Haar naam is geboren net als zijzelf heel wat jaren geleden. Yby betekend liefde en deze naam heeft zij mogen ontvangen van een sjamanka.

 


Een sjamanka, is een soort priesteres en zieneres die in haar gemeenschap de communicatie met de geestenwereld verzekert en magie aanwendt om zieken te genezen, voorspellingen te doen en gebeurtenissen onder controle te brengen.

 

Yby is onzijdig, neutraal, geslachtsloos. Een natuurwezen die volledig androgyn is. Zij heeft zich nimmer een man of een vrouw gevoelt. Een natuurwezen dat de wereld door middel van haar schilderingen heel veel liefde zal gaan schenken. Dat is wie zij is!

Deze sjamanka vertelde Yby dat deze naam speciaal voor haar geboren moest worden. “Geheel verweven zal je met haar zijn, zij is wie jij daadwerkelijk bent”.

En zo is de naam Yby ontstaan. Sindsdien schrijft Potlatch op al haar schilderingen het magische woord liefde, want dit is waarmee zij elk van haar werk ondertekend. Met het mystieke woord Yby.


Potlatch

 

Altijd voelde Yby zich erg verbonden met natuurvolkeren, of ieder die nog dichtbij de natuur staat. Lang geleden bezocht zij eens een Pow Wow ceremonie. Een wonderlijke traditie van o.a. de oorspronkelijke bewoners uit Noord-Amerika en Canada. Het is een feestelijke ceremonie waarbij zij allen bijeenkomen om te dansen, zingen en muziek te maken. Het doel is om deze traditie te bewaren voor volgende generaties.

 

 

Voor Potlatch een toverachtig schouwspel om mee te mogen maken, en een dag om nimmermeer te vergeten. Yby kwam tijdens deze bijzondere ceremonie in gesprek met een Chinook vrouw. Zij vertelde Yby dat zij voortaan Yby Potlatch zou gaan heten. Zij vertelde dat Potlatch in hun Chinook taal geven betekend. “Het is een belangrijke ceremonie in onze cultuur vertelde zij. “Jij zal de wereld veel liefde geven door middel van je schilderingen. Jij hebt de wereld een hele belangrijke boodschap te vertellen Yby! En ze duwde met haar wijsvinger stevig tegen Yby haar borstkas aan.

 


Lang heeft Yby niets gedaan met haar achternaam. Totdat zij meerdere keren achterelkaar dezelfde visioenen kreeg. Toen wist zij dat het de tijd was en is zij de naam Potlatch gaan gebruiken.


Het pentagram of pentakel is een vijfpuntige ster en een van de oudste symbolen ter wereld: het werd reeds meer dan 4000 jaar voor Christus gebruikt. De naam stamt van het Griekse πεντάγραμμον pentagrammon, hetgeen vijf lijnen betekent. In Griekenland wordt het pentagram ook wel pentalfa, vijf alfa's, genoemd, omdat er vijf A's in zijn te herkennen.